OVER

Göksel Yilmaz  is een veelzijdig muzikant, bandleider, componist en arrangeur, beïnvloed door traditionele Turkse en Arabische muziek en Westerse stijlen zoals jazz, blues en klassiek. 

Göksel werd geboren in Nederland. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Antakya, waar zijn ouders vandaan komen. Deze oude stad, voorheen bekend als Antiochië, ligt in een Arabisch gebied in Zuid-Turkije. Göksel groeide dus op in nauwe verbondenheid met de Nederlandse, Turkse en Arabische taal, cultuur en muziek. Op jonge leeftijd speelde hij al saz (Turks snaarinstrument) en specialiseerde hij zich in Turkse volksmuziek. Tijdens zijn middelbare schooljaren in Turkije speelde hij in een folkloristisch koor en richtte zijn eerste muziekgroep op.

Eenmaal terug in Nederland richtte hij de band “Anadolu Ezgisi” op met wie hij ruim 10 jaar optrad in Nederland, Duitsland en Turkije. Tegelijkertijd begon hij aan de opleiding Klassiek Gitaar aan het conservatorium in Enschede bij concertgitarist, luitist en componist Louis Ignatius Gall.

In 2006 richtte hij het “Göksel Yılmaz Ensemble” op waarmee hij optrad in België, Turkije, Indonesië, Zwitserland, Duitsland, Cyprus en Nederland. In Nederland werden ze uitgenodigd op bekende festivals, muziekpodia en theaters, waaronder de Music Meeting in Nijmegen, het Dunya Festival in Rotterdam, RASA in Utrecht en Het Concertgebouw in Amsterdam. Ze gaven concerten met Jan Akkerman en Eric Vloeimans. In 2011 brachten ze hun debuutalbum “Gezgin” (de Reiziger) uit. Tussen 2013 en 2015 componeerde en arrangeerde Göksel Yilmaz muziek voor twee dansvoorstellingen van het Internationaal Danstheater: Silk en Si-Lin. Hierop volgde een tournee van het GYE en het IDT van meer dan 50 voorstellingen in Nederland, België en Indonesië. In 2016 bracht Göksel met zijn ensemble een tweede album “Kan Zaman” (Er was eens een tijd) uit. Deze plaat bereikte de lijst van de beste 20 platen in de World Music Charts Europe. In mei 2018 werd “Kan Zaman” opnieuw uitgebracht bij het bekende Turkse platenlabel Kalan Music. In 2019-2020 componeerde hij de muziek voor de Amerikaanse film “The Hunter” (VS, regie Alexander P. Gutterman). In oktober 2020 bracht Göksel Yilmaz een solo single “Memleket Isterim” uit bij Kalan Music. In 2021 en 2022 bracht hij met zijn ensemble in samenwerking met het Matangi Quartet een ode aan de Arabische zangeres Fairuz door 2 intieme concerten te geven in het Beauforthuis en Schouwburg Hengelo. Momenteel is Göksel bezig met het afwerken van zijn solo album dat uit gaat komen in juli 2023.

Webdesign: Hewigraphic